Sunday, July 31, 2011

Harapan Ramadhan

Salam Ramadhan.. Dalam menyambut bulan Ramadhan yang sebentar lagi akan tiba pastinya kita semua ingin melaksanakan ibadah puasa dengan baik dan sempurna. Biasanya sebelum ramadhan menjelang kita melakukan silaturrahim untuk memohon maaf agar puasa yang kita lakukan nantinya sempurna. oleh itu, suha nk ucap dan mintak maaf dulu ya.. =)


"Jika hati sejernih air, jangan biarkan ia keruh, 
jika hati seputih awan jangan biarkan ia mendung,
jika hati seindah bulan hiasilah dengan iman, 
kini ramadan akan tiba sebentar lagi, 
dgn kerendahan hati maafkanlah segala kesalahan saya.
"marhabn ya ramadhan"

Pasang niat betul - betul

"Marhabban ya …Ramadhan" dgn ucapan...

“BBM”Bulan Berkah & Maghfira                                                                         “PREMIUM” Pree Makan & Minum, 
“SOLAR” ShOlat LAncar dan Rajin,
“MINYAK TANAH” Meningkatkan Iman baNYAK TAhan Nafsu dan amarAH
“PERTAMAX” PERangi TAbiat MAXiat,
“BENSIN” BEnahi Norma Spiritual secara INtelek
“PERTAMINA” PERlunya kTAhanan Mental & INstropeksi Aqidah

Harapan Ramadhan 

video


selamat berpuasa kwn2 sume.. pose pnh taun ni k.. gd luck.. daa~

Thursday, July 28, 2011

Salam satu Malaysia.. Yeaahh!! apa khabar semua pembace yg di syangi =) sehat?? OK!! entry kali ni sebenarnye xde pape pun.. just nk flashback jer... sbb suha nk remove benda ni dr blog.. tujuannya sbb nk buat perubahan skit.. klu dah lame2 benda ni je mesti boring kan.. suha dalam dlm proses utk membangungkan blog yg sekian lame tidak dikemaskini.. so jom kite bace entry ni =)                                                                                                                                               
  
Family ^_^ 
mak abah love b u
  
                                                                                                                                     
Dak2 class..
bila bersama mcm nie la jd nye.. meriah!! suka duka di kongsi bersama..

bile ade problem sume cuak!! tgok la muke masing2 kecut!!! 

that is normal thing bcoz sronok tgok bile org jatuh!! gelak kuat2 wey...hahaha.. tp bile diri sendiri jatuh.. da duduk mcm ayam berak kapur.. ermmm..
ni bru adil.. bile sorang jatuh.. ramai2 pun kene jatuh.. hahaha.. pdn muke kene pijak.. degil lg... hahaha.. org suruh wat keje awal2.. nk jugak wat last minute.. hmm.. kan da kene.. ambek sorang sikit!!



 Bile balik umah.. jmpe kwn2 zd n ariz

bdak2 nie x pnh wat aq senang.. mesti nk create maslah.. klu jumpe asyik nk bertekak jew.. semue nk menang.. hmmm

tp yg slalu jd mangse ariz.. hahaha.. sian ko.. but ko mmg best.. baik.. tp kdg2 dtg giler dye.. abis kami terdiam trus.. takot jugak.. ngee..

zd, aris korang la sahabat aq.. senang susah.. menangis ketawa.. berak kencing.. hahaha.. korang best..

 
tp bile aq duk sorang2.. seyes boleh mental.. kwn vry important beb.. INGAT!!


 if salah pilih kwn.. abis la.. pandai2 la carry ur self..



 Bile bersama org trsyang
 masam2 manis sume ade.. sharing is carring... hahaha

xsuke bile ade org ke2 n ke3.. buat spaoil.. shit!! tp klu dye boleh.. nape aq xboley..wakaka,,,


suke bile dye pujuk.. rase mcm diawangan.. gedik!!! hahaha.. moga perhubungan berkekalan hgga ke jinjang pelamin.. wahh~ ayat xmao kalah.. weekkk!!


sampai sini je entry kali ni.. agak kelakar + malu... sekian terima kaseh...
daa~

Tuesday, July 19, 2011

Kerja-kerja Menganyu

Salam ceria..

Entry yg ke-2 utk bln ni.. kali ni bercerita pasal cara membuat sebuah meja duduk yg cute miutt!!!.. actually bende ni dah lama.. cume suha lambat update... lupe!!.. bile belek2 picture, Ternampak plak pic ni.. tu yg teringat tu n trus nk shared ngan korang sume.. ade la beberape pic yg tersimpan dan boleh korang tngok.. meja ni suha wat sendiri dgn idea suha sendiri.. menggunakan kayu-kayu yg terpkai je.. idea ni trcetus sbb suha xde meje lappy kat bilik.. so pikir2.. baik wat sendiri.. jimat kos.. lakaran utk membuat meja ni pun dah hilang.. klu x boleh shared same.. tgok lah kat bawah ni proses mmbuat meja duduk yg cute miut tu =)

Step 1 : cari kayu-kayu blakang umah yg x pakai.. kumpulkan di satu tempat.. dan pilih yg terbaik dan boleh di gunakan mengikut kesesuaian.. 

Step 2 : potong kayu - kayu tersebut mengikut ukuran yg telah ditetapkan mengikut lakaran yg dibuat.. susun kayu yg siap di potong supaya menjadi bentuk sebuah meja.

Step 3 : setelah disusun menjadi bentuk meja pakukan kayu tersebut supaya kemas dan kuat.. pastikan meja tidak goyang dan btul2 kemas.

Step 4 : meja yg siap di paku dgn kemas perlu di bersihkan terlebih dahulu dgn menggunakn kertas pasir supaya kayu yg kite potong td tidak ada selumbar.. (selumbar ni bende kecik yg tajam.. klu kene kat mane2 mmg sakit ) my Father said ! kemudian letakkan plywood di atas permukaan meja.. supaya nmpak rata dan cantek!!.. 

Step 5 : setelah selesai kerja membersih dan mengemaskan meja.. skrang bru lah giliran untuk mengecat meja tersbut.. gunekan cat yg sesuai dengan pilihan korang sendiri.. kat sini suha memilih favorite colour iaitu gambungan purple terang dgn purple cair.. 

Step 6 : gunakan teknik mengecat dgn btul.. mengecat dgn gerakkan sehala.. bru cat kite nmpak cantek!!. kemudian gunakan kreativiti untuk menambah corak pada permukaan meja tersbut.. supaya bile kite melihat meja tersebut xde la rase boring.. =) .. polka dot pilihan suha utk menjadikan meja tersebut seperti meja kanak2 ( comelkan )

Step 7 : meja yg sudah di cat dgn cantek kemudian nya perlu dijemur terlebih dahulu.. keringkan cat tersebut... proses penjemuran ini mengambil masa yg agak lame.. 2 ke 3 hari bru cat tersebut kering.. but cat yg  btul2 sempurna kering memakan masa selama 1 ke 2 blan.. bru cat tersebut btul2 kering.. 

selepas proses mengeringkan cat, maka jd lah meje duduk yg cute miut tersbut,,, just simple.. tp nk wat dye  sgt la rumit... untuk menjadikan meje ni lebh meriah.. ltak la perhiasan atau ikan gupy dlm blng kecik kat atas nyer,,, sure comeyyy!!! so ini lah meja lappy suha.. puas rase nye dgn membuat meja nie dgn tenaga, kederat,  n kerativiti sendiri... brulah terase diri ni berbakat (^.^).. hahaha.. oke thats all.. daa~

Saturday, July 16, 2011

Didedikasi Untuk Seorang Teman

SALAM 1 MALAYSIA

fuhhh! lame dah x update blog.. rase kekok dh jari2  nk tekan papan kekunci ni.. cuti2 cmni bru  laa ade mase nk update entry.. Ok!.. kali suha nk kongsi skit bagaimane nk lupe kan kekasih lame korang =).. mesti ramai yg pnh lalui kes yg mcm ni kan.. entry ni ditulis khas untuk seorang teman yang suha sayangi... setiap ari meluahkan perasaannya.. hmmmm... im try to find the many solution to change this situation k... cube lah tips2 ni.. insyaallah boleh!!  pengalaman yang korng lalui bertahun-tahun berkasih, bercinta... sebenarnya x mungkin dpt kite lupakan begitu saja.. mmg susah Beb!!.. apa yg kite leh lakukan ialah membuatkan pengalaman itu sudah tidak bermakna lg.. SuSah!, tp boleh dilakukan! cuma, masalahnya... ade sesetengah dari kita ni tidak mahu berubah. nak juga yg duk menipu kita, curang kat kita, nk juga yg wat kita sakit aty. duk igt juga kat yg buat kita terseksa jiwa.. hmmm.. Suha paham.. tp kan dye dh tggalkan kita, kn dia dah hppy dgn kehidupan dye skrg.. so biarlah pekare yg lps tu lps la... wat pe nk kenang kembali.. Apa kata berubah ari ini dan brtindk skrg JUGA!!!


Ok! sebelum suha bg tips tu.. suha nk tulis satu paragraph ni.. suha ade tebace kat satu web ni.. sgt3 menarik..
 
Bagaimanakah caranya utk cepat-cepat melupakan dia yang curang dengan kita? Bagaimanakah caranya utk buang bekas kekasih dari hati kita ??? 



"Membuka hati anda pada yang lain adalah satu cara berkesan untuk melupakan bekas kekasih. Apabila anda asyik dengan yang satu, pemandangan anda agak tersekat. Bukalah hati dan mata anda pada yang baru, nescaya anda akan cepat melupakan yang lama"


 
YES THAT'S RIGHT!

  1. Terima Hakikat. buka mata dan hadapilah relaiti. yg berlalu xkn berlang lg, kcuali kedua-duanya mahu mengulng semula apa yg berlalu. si dia bkn utk kamu lg. so mmg mustahil utk kamu melupakan dia, tetapi sekurang-kurangnya kamu tidak sedih lg kerana kamu boleh menerima takdir. 
  2. Sibukkan Diri dengan kerja. carilah kerja walaupun di mana jua berada. kerja kat rumah, kerja kat tempat kerja, kerja kat tempat kawan atau kerja berpersatuan. carilah sesuatu utk membuatkan diri sibuk. bila dah sibuk dgn kerja atau sesuatu pekerjaan, pasti akn dpt melupakan kekasih lama sedikit demi sedikit.
  3. Jangan Bersendirian. klu kite duduk bersendirian maka syaitan akan menghasut utk memusnahkan hidup. rapatkan diri dgn kawan2 dan ahli keluarga, mana tahu sebelum ni, masa bercinta dengan kekasih lama dulu kita kurang ada masa bermesra dgn mereka.  so cubelah. Cari seseorang yg boleh menerima kamu dan boleh mendengar luahan  kamu.bila kamu meluahkan apa yg terbuku di hati, emosi kamu akan menjadi sedikit OK, x lg membebankn dgn stress krana asyik mengingatkan kekasih lama.
  4. Cari Cinta Baru utk menutup luka yg lama. tumpukn sepenuh kegembiraan pada cinta yg baru utk menutup kedudukan dalam cinta lama. selalu bersama si dia.. berikan sepenuh komitmen terhadap pasangan tersebut.. insyaallah kamu mungkin akan melupakn kisah lame. percayalah! pengalaman bersama bekas kekasih anda, akan tidak bermakna lg, dgn itu lama kelamaan, mengingati bekas kekasih seperti sudah tiada lg dalam fikiran kamu lg.
  5. Berdoa. mohon pada tuhan. memanglah malu rasanya nk mintak kat tuhan, namun tuhan saja yang tahu dan berkuasa menghilangkan rasa kamu pada si dia. bukankah tuhan juga yang memberikan nikmat dan rasa cinta padanya dahulu? jadi jangan pernah berhenti memohon padanya.
INGAT!!!...
 

Selagi kamu masih single dan tiada org lain untuk kamu fikirkan walau seseorang yang kamu minat... selagi itulah kamu akan terus hidup di masa yang lalu, mengenangkan segala kenangan manis bersamanya yang sebenarnya sudah tidak bererti lg buatnya, kan itu lg menyedihkan.. =(

sampai sini je entry suha kali ni.. renung2kan dan selamt beramal.. 
daa ~