Saturday, November 12, 2011

Sejarah Permainan Bowling

Salam 1 Malaysia.. Jom relax dengan entry ni.. enrty kali ni untuk menambah pengetahuan tentang permainan bowling.. sape yang suke main bowling ni sesuai la bace,, entry ni ada cerita pasal sejarah bowling.. jom baca.
BOWLING adalah permainan tertua dan popular di dunia... pada 1930, sorg antropologi Inggeris menemukan koleksi benda2 dalam makam anak2 mesir yg kelihatan seakan2 koleksi permainan bowling... koleksi tersebut ditemukan bersame2 dgn artifak2 3200BC.  maknanye bowling ni dah berusia lebih dri 5000 tahun...



pada abad ke-3 plak, bowling ni menjadi acara di gereja... dorg gunekan game ni tuk tebus dosa... sape yg STRIKE, dosa diampunkan... haha... pastu game ni semakin dipraktikkan  umum dan jadi makin pemes...

dulu2 x de la istilah mesin nak susun pin tu... dorg susun gune manual, gune pinboys... hehe, mesti gaji dorng ni mahal kan... ye la.. penat kot nak susun pin tu... ^^



skrg ni, dah makin canggih, semua gune mesin... dah x de dah pinboys... =P... bowling pon dah jadi international game n pemes.. serius, baru hari ni ak tau pasal sejarah bowling ni... thanks la tuk en.google... tambah lagi satu pengetahuan hari ni.. setakat ini je entry kali ini ringkasa sahaja.. daa~

1 comment:

sheikh khairul hifni said...

thank 4 follow me,, i have done follow ur blog,, nice blog.. keep blogging..